In Australië is er ophef ontstaan over een poging van het National Socialist Network (NSN) om de conservatieve Liberal Party te infiltreren. De National Socialist Network is de grootste neonazi-groepering van Australië.
De geluidsopnames van de onderzoeksjournalisten onthullen plannen om de Australische politiek te infiltreren en op die manier conservatieve politici naar uiterst rechts te drijven. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat de plannen succes hadden. Het onderzoeksproject bracht ook ander belastend materiaal over het NSN aan de oppervlakte: de gewelddadige interne cultuur, de hoop om een ‘rassenoorlog’ uit te lokken en de bewondering voor de terroristische aanslagen in Christchurch. In Christchurch (Nieuw-Zeeland) vermoordde de 28-jarige Brenton Tarrant 50 moskeegangers terwijl hij zijn aanslag livestreamde op Facebook.
Maatschappelijk debat over verbod terroristische organisaties
Mike Burgess, het hoofd van de Australische antiterreureenheid, onthulde dat tegenwoordig de helft van de terreurdossiers linken met neonazi’s hebben. Als gevolg van dit alles is in Australië een maatschappelijk debat ontstaan over het verbieden van terroristische organisaties. De liberale senator James Paterson, die de bevoegde parlementaire commissie voorzit, stelt dat de overheid moet overwegen om het NSN te verbieden. Ook de socialistische Kristine Keneally benadrukt dat ‘Australië sterk achterloopt op haar bondgenoten in het erkennen van de extreemrechtse dreiging.’
Net zoals in Australië is er momenteel in België hierover een parlementair debat. Er liggen drie wetsvoorstellen rond het verbod op private milities. Er bestaat immers discussie over de effectiviteit van de huidige Belgische wetgeving. In de voorbije 40 jaar werden amper 2 organisaties, de Vlaamse Militanten Orde (VMO) en Front de la Jeunesse, en 5 individuen (gelinkt aan Sharia4Belgium) veroordeeld. Het Belgische parlementaire debat van 2021 volgt op de politieke discussie van 2010, die toen niet tot nieuwe wetgevende initiatieven leidde.