Bij ons staat 11 november voor wapenstilstand, het einde van de Eerste Wereldoorlog. In Polen betekende het einde van de eerste wereldbrand ook en vooral dat het land opnieuw zijn onafhankelijkheid verwierf nadat het enkele eeuwen onderdeel was van een vorstelijke unie. Die gebeurtenis wordt herdacht met een onafhankelijkheidsmars op 11 november. Door de opkomst van het extreemrechtse nationalisme gaf die feestdag vorig jaar aanleiding tot gewelddadige uitspattingen vanwege rechtsextremistische elementen die steeds talrijker komen opdagen. Ook het antisemitisme is daarbij terug van eigenlijk nooit weggeweest in Polen. Vorig jaar, nota bene in volle coronapandemie, liep het volledig uit de hand. Dit gebeurde ondanks het feit dat er een verbod op bijeenkomsten gold. Het toont terloops nog maar eens aan dat over heel Europa extreemrechts en anticoronamaatregelen niet samengaan.
Het belette dit jaar de gouverneur van de hoofdstedelijke regio, Konstanty Radziwill, niet om opnieuw een toelating tot manifesteren te verlenen. Deze voormalige minister is lid van de Poolse radicaal rechtse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Dit was tegen de zin van de burgemeester van hoofdstad Warschau, Rafal Trzaskowski, die liet optekenen dat er in de hoofdstad “geen plaats is voor het propageren van slogans die alle kenmerken van fascistische leuzen bezitten”. Dat is een onomwonden standpunt vanwege deze voormalige minister en Europees parlementslid die tot het Burgerplatform behoort, de liberaal-rechtse formatie die indertijd nog mee door Donald Tusk opgericht werd.
Uiteindelijk volgde een gerechtelijke uitspraak waarin de positie van de burgemeester gevolgd en de mars verboden werd.
Een aantal rechtse politici en opiniemakers bij ons zullen dit natuurlijk een staaltje ‘juristocratie’ noemen en vinden dat men naar ‘het volk’ had moeten luisteren, in dit geval een aantal aanhangers van degenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog diezelfde hoofdstad compleet verwoest hebben. Warschau, nota bene, de stad waar in 1943 een opstand in het joodse getto ontstond en de stad waar een jaar later, op 1 augustus 1944, het Poolse verzetsleger, Armia Krajowa, een gewapende opstand begon tegen de nazi-Duitse bezetter.
Op de foto ziet u een delegatie van het neonazistische Voorpost in Warschau. Voorpost stuurt er al enkele jaren haar medestanders op uit om in de bedenkelijke mars mee te lopen.
Foto: https://www.indymedia.nl/node/20046