Vorige week legde de nieuwe Duitse regering van sociaaldemocraten, groenen en liberalen de eed af. Voor het eerst is er een vrouwelijke minister van Binnenlandse Zaken, de relatief onbekende sociaaldemocrate Nancy Faeser. Die viel wel meteen op met een stevig statement waarin ze het rechtsextremisme onomwonden “de grootste bedreiging voor onze democratie” noemt.
Extreemrechtse aanslagen in deelstaat Hessen
Het is geen toeval dat Nancy Faesar een sterke klemtoon legt op de strijd tegen racisme en rechtsextremisme. Ze is afkomstig uit de deelstaat Hessen die al jaren door terroristische aanslagen geteisterd wordt. Al in maart 2021 benadrukte ze in een toespraak voor het Hessische parlement: “De strijd tegen rechts-extremisme heeft mij persoonlijk in de politiek gebracht.” Hieronder een kort overzicht van de voornaamste terreurdaden:
- 2006: Halit Yozgat wordt neergeschoten in een internetcafé in Kassel, de negende van tien slachtoffers van de National Socialist Underground (NSU) , een neonazistische terroristische groepering.
- 2019: een neonazi vermoordt de christendemocratische politicus Walter Lübcke vanwege zijn steun voor vluchtelingen.
- 2020: in dat jaar kent de rechts-extremistische terreur een triest hoogtepunt wanneer een racistische aanvaller negen mensen neerschiet nabij een shishabar.
Als lid van de NSU-onderzoekscommissie onderzocht Faeser de omstandigheden rond de moord op Halit Yozgat. Die bleek uiteindelijk neergeschoten en vermoordt door rechts-extremistische terroristen. Een piste die de veiligheidsdiensten en het parket lange tijd niet ernstig onderzochten. Tijdens haar werkzaamheden in de parlementaire onderzoekscommissie ontving Nancy Faeser dreigbrieven uit neonazistische hoek.
Als leider van de oppositie in Hessen beschuldigde Nancy Faeser de CDU-Groene deelstaatregering ook herhaaldelijk van ernstige tekortkomingen in de strijd tegen rechts-extremisme. Nu mag Faeser die strijd op het Duitse federale niveau dus zelf opnemen. Haar beleid zal zonder enige twijfel zowel in Duitsland als internationaal nauwgezet opgevolgd worden.
Ambitieus beleid
In tegenstelling tot het lakse beleid in België beschikt Duitsland al decennialang over een uitgebouwd arsenaal om extreemrechts te bestrijden. Zo legde de vorige regering Merkel in 2020 al een ambitieus pakket aan maatregelen ter waarde van 1 miljard euro op tafel.
Toch is de Bundeswehr, het Duitse leger, ondanks een nultolerantie al langer een zorgenkind. In 2020 stegen de interne extreemrechtse incidenten er met 30%. Bij verschillende huiszoekingen bij militaire reservisten vond de Duitse politie afgelopen september nog een groot wapenarsenaal.
Bron: Deutsche Welle
Afbeelding: Flickr