Gisteren werd een 33-jarige man uit Zeeland aangehouden voor het bezit van een 3D-geprint semiautomatisch vuurwapen met scherpe munitie, een 3D-printer, verschillende 3D-geprinte vuurwapenonderdelen en airsoftwapens. Ook vond de politie rechtsextremistisch materiaal, waaronder vlaggen met een hakenkruis.

Het probleem doet zich niet enkel voor in Nederland, maar werd eerder al vastgesteld in Groot-Brittannië en Duitsland. In België zijn er nog geen gevallen bekend, al dringt een grondig onderzoek zich ook hier op. Volgens Het Observatorium streeft extreemrechts er steeds meer naar om zich te bewapenen. Ook de Staatsveiligheid waarschuwde hier al voor.

Groot-Brittannië

Eind vorige maand werd  een extreemrechtse terreurcel in Groot-Britannië opgerold omdat ze pistoolonderdelen op een 3D-printer maakten.  

Volgens de Britse aanklager Annabel Darlow gebruikten ze de 3D-printer “om plastic onderdelen te printen die vervolgens konden worden samengevoegd met metalen onderdelen, met de bedoeling functionele en dodelijke vuurwapens te maken”.

Met behulp van de Telegram-berichtenapp wisselden ze terreurhandleidingen uit, deelden ze racistische ideeën en wisselden ze video’s van aanslagen uit waaronder de schietpartij in een moskee in Nieuw-Zeeland.

“Extreemrechtse terroristen die massamoorden hadden gepleegd in naam van hun verwrongen ideologie, zoals Timothy McVeigh, die de gruweldaden in Omaha pleegde, Anders Breivik die bijna honderd jonge mensen in Noorwegen vermoordde, en Brenton Tarrant , die meer dan 50 gelovigen neerschoot in een moskee in Christchurch, Nieuw-Zeeland, werd geprezen als ‘heiligen’,” verklaarde de aanklager in de rechtbank.

Een lid van de groep vertelde in de rechtbank dat hij voor het eerst de “rechtse politiek” inging als een aanhanger van Donald Trump. Hij vertelde de juryleden dat hij aanvankelijk lid was van groepen die zich toelegden op survivalisme en preppen, omdat hij “een aantal jaren betrokken was bij de voorbereiding op de dag des oordeels”.

Het terrorismeproces tegen de groep van drie mannen en een vrouw is eind januari van start gegaan en zal vermoedelijk vijf weken duren. Het proces is nog niet afgelopen.

Duitsland

Bij de extreemrechtse aanslag op 9 oktober 2019 in Halle, in de deelstaat Saksen-Anhalt in Duitsland, werden ook wapens gebruikt die met een 3D-printer waren geproduceerd. De extreemrechtse terrorist probeerde tevergeefs een synagoge binnen te gaan. Bij de aanslag kwamen toen twee mensen om het leven en werden twee anderen verwond.

België

Het Observatorium heeft kennis over het feit dat in bepaalde extreemrechtse kringen er maximaal wordt naar gestreefd om op een legale manier aan wapens te geraken. De wapenwetgeving in ons land laat het toe om onder strikte voorwaarde wapens te bezitten.

In haar jaarrapport van 2019 merkt de Veiligheid van de Staat (VSSE) “al enkele jaren een tendens op bij extreemrechts om zich te bewapenen. Soms illegaal, soms legaal. Leden van rechts-extremistische groeperingen worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij schietclubs en een wapenvergunning aan te vragen. Die trend tot bewapening past in het kader van de voorbereiding op de onafwendbaar geachte conflicten tussen religies, rassen of volkeren die er volgens extreemrechtse ideologen zit aan te komen. In sommige extremere gevallen reizen extreemrechtse militanten ook naar het buitenland om al dan niet ideologisch geïnspireerde trainingen te volgen met vuurwapens. Het circuleren van (legale) vuurwapens in rechts-extremistische kringen is een trend die de VSSE ernstige zorgen baart.”

3D-printers worden in een aantal Europese landen steeds meer een alternatieve manier om illegaal aan wapens te geraken. In ons land zijn er geen gevallen gekend. Toch is het niet uitgesloten dat deze trend zich ook in ons land kan inzetten. Een grondig onderzoek naar dit fenomeen dringt zich op.

Bron: BBC, Metro, The Independent , Persbericht Nederlandse Politie en Der Spiegel

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.