In de Noorse hoofdstad Oslo zijn vorige zaterdag 35 mensen aangehouden tijdens een ongeoorloofde demonstratie van de neonazigroepering Nordic Restistance Movement (NRM). De meerderheid van de gearresteerden waren Deense en Zweedse staatsburgers.

De demonstratie was niet aangevraagd en het kwam regelmatig tot gewelddadige botsingen met de politiediensten. De NMR, die actief is in de Scandinavische landen, definieert zichzelf als een aanhanger van het nationaal-socialisme. Deze extreemrechtse groepering werd op 22 september 2020 in Finland definitief verboden door het Constitutionele Hof.

De NRM kent een lange en bloedige geschiedenis van gewapende aanvallen op burgers, minderheidsgroepen en democratische instellingen. Het vormt een voortdurende en ernstige bedreiging voor de openbare veiligheid. Doorheen de jaren zijn verschillende leden veroordeeld voor het beramen en plegen van terreuraanslagen.

In september 2022 deed de IJslandse politie een inval in verschillende schuilplaatsen voor Noordse neonazi’s en nam automatische geweren in beslag. De politie arresteerde ook vier neonazi’s verbonden aan de NRM. De gearresteerden werden beschuldigd van het plannen van terreuraanslagen.

Bron: Norway Postsen, The World Today

Afbeelding: Twitter

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.