Het Observatorium, een onafhankelijk onderzoek- en nieuwswebsite dat sinds 2021 actief is en gespecialiseerd in het monitoren van hedendaags fascisme en extreemrechts in België en internationaal, doet een dringende oproep aan burgers om zich te organiseren in de strijd tegen de toenemende invloed van extreemrechts in lokale besturen. Hiervoor publiceren we een inspiratienota met tal van tips en goede praktijken. Het platform benadrukt dat geweldloos verzet en bescherming van democratische rechten van cruciaal belang zijn in deze tijd.

Oprichting en onthullingen

Het Observatorium werd opgericht om de groeiende dreiging van extreemrechts in kaart te brengen en deze bloot te leggen aan het brede publiek. Sinds de oprichting heeft het platform verschillende onthullingen gedaan waaronder:

  • de banden tussen extreemrechtse groepering “Feniks” en verschillende coronabetogingen:
  • Het antisemitische en extreemrechts complot denken van de Vlaamse Wagner Genootschap:
  • De illegale tewerkstelling van een veroordeelde Vlaamse extreemrechtse terrorist in een nachtclub.

Oproep tot actie

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen roept Het Observatorium burgers op om lokale machtsverhoudingen te monitoren, desinformatie tegen te gaan en juridische steun te bieden aan slachtoffers van extreemrechtse discriminatie. Het platform stelt dat het essentieel is om netwerken te vormen die democratische waarden beschermen tegen extremistische invloeden.

“Extreemrechts vormt een directe bedreiging voor onze democratie. Door ons te organiseren en vreedzaam in actie te komen, kunnen we dit gevaar het hoofd bieden,” aldus Het Observatorium.

Meer informatie en hoe deel te nemen aan deze campagne is te vinden op de website van Het Observatorium: www.hetobservatorium.be.

Wil je geen enkel artikel over extreemrechts missen? Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.