Tot voor kort kon de Nederlandse extreemrechtse politicus Thierry Baudet op nogal wat Vlaamse vrienden rekenen. Vraag is hoe het intussen met die vriendschap staat, nu we zien dat diezelfde Baudet grossiert in complottheorieën, antisemitisme, vrouwen- en homohaat en, net als vele van zijn extreemrechtse collega’s, affectie voor Vladimir Poetin.
In een nog niet zo ver verleden haalde het onlinemedium Doorbraak hem in als gastspreker op zijn sponsordiner dat plaatsvond op 29 november 2017 in de Antwerpse Horta-zaal. Voor het sponsordiner van het jaar daarop nodigde de Doorbraak-ploeg rond godsdienstleerkracht Pieter Bauwens, uitgever Karl Drabbe, ex-radioman Jean-Pierre Rondas en docent Dirk Rochtus een andere Vlaamse vriend van Thierry Baudet uit: niemand minder dan Theo Francken zou op 2 oktober 2018 de etende en drinkende sponsors toespreken. Francken, toen nog staatssecretaris voor asiel en migratie, zou dat ambt twee maanden later neerleggen toen zijn partij uit de federale regering stapte uit protest tegen de ondertekening door België van het VN-Migratiepact. Eind november, net voor het voor de N-VA fataal gebleken vertrek uit de regering-Michel, haalde Francken hard uit naar wat ze in die kringen steevast het ‘Marrakech-pact’ noemden. Francken deed dat in Amsterdam als stergast van Thierry Baudet op het congres van diens Forum voor Democratie. Francken zag voor Baudet een grote rol weggelegd: “Het Marrakesh-pact is een nieuwe aanslag op onze soevereiniteit, met de Verenigde Naties die zullen controleren of we het pact volgen”, zei Francken. “We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren. We hebben mensen als Thierry Baudet en Derk Jan Eppink (Europees Parlementslid van FVD) nodig om daar een streep te trekken”. (Knack, 1 december 2019)
Extreemrechts in Vlaanderen kickt op figuren die zich intellectualistisch opstellen en van daaruit gaan provoceren. Recent zagen we dit ook gebeuren rond de figuur van de Franse presidentskandidaat Eric Zemmour.
Nu komt Baudet eens te meer in opspraak. De Nederlandse Tweede Kamer nam deze week een motie aan om de financiële banden van Nederlandse politici met de Russische overheid te onderzoeken. Naast het Forum voor Democratie van Thierry Baudet wordt er ook in de richting van de PVV van die andere extreemrechtse politicus, Geert Wilders, gekeken. Het is een onderzoek waard. Eerder schreef Het Observatorium al hoe Marine Le Pen de Russische annexatie van de Krim verdedigde en daarvoor “bedankt” werd door de Poetin-omgeving met in totaal 11 miljoen euro.
Volgens het Nederlandse dagblad Trouw (2 maart, 2022) gaat het in de “Poetinliefde” van Baudet om ideologische affiniteit met een duidelijke inspirator: “Grote inspirator voor hem in dezen is John Laughland, een Britse doctor in de filosofie, die de EU ziet als een ‘door nazi-ideologie’ gedreven ‘oorlogsproject’. Baudet kent hem al sinds zijn promotieonderzoek, waarin hij Laughlands eurosceptische ideeën over de soevereiniteit van naties verwerkte”. Die Laughland werd door Baudet zelfs ingehaald als fractiemedewerker in het Europese Parlement.
Die Poetinliefde van Baudet is niet nieuw en dateert al van de tijd vóór en toen zijn Vlaamse vrienden graag met hem gezien werden. Zo onthulde in 2020 het Nederlandse tv-programma Zembla dat Baudet toen al nauw samenwerkte met pro-Kremlin-activisten om onder meer valse informatie te verspreiden. Toen al werd in de Zembla-uitzending de naam van John Laughland genoemd.
In April 2020 brak er in Baudets partij een crisis uit toen aan het licht kwam dat leden van zijn jongerenorganisatie antisemitische appjes verstuurden (“Antisemtisme mag van mij altijd, lieverd”, memes met een cokesnuivende Anne Frank, “Paul is een Jood dus die moet zijn bek houden”, etc.)
Baudet kon toen rekenen op zijn Vlaamse vrienden. Theo Francken stak hem op Twitter een hart onder de riem: “Baudet etc. zijn gewoon nodig in een gezonde democratie. Dat ze struikelen over wat jeugdig geaap vind ik onbegrijpelijk”.
Benieuwd of de “Poetinliefde” door zijn Vlaamse vrienden ook als “jeugdig geaap” zal omschreven worden.
Bron:
Trouw, 2 maart 2022.
Zembla, 16 april 2020.
Foto: Wikimedia Common